Witajcie,
ostatnio zauważyłam u siebie kilka objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.
W dzisiejszym poście omówię jak go rozpoznać i podam kilka przykładów jak sobie
z nim radzić, jak spróbować zmniejszyć dolegliwości samemu w domu.
Przy okazji wspomnę, że niesamowicie namęczyłam pisząc tą notkę. Używam przeglądarki Opera i pisanie na blogger.com doprowadziło mnie do niemałej wściekłości.. ciągle zmienia mi się format tekstu, przesuwa wszystko, nie wspomnę o problemach z punktorami i numeracją. Obiecałam Wam jednak notkę, więc słowa dotrzymałam, ale jeśli gdzieś pojawiły się błędy, z góry przepraszam.
Na początek co to właściwie
jest refluks żołądkowo-przełykowy?
Jest to wsteczne przemieszczanie się
zawartości żołądka przez dolny zwieracz przełyku, często prowadzący do
uszkodzenia błony śluzowej przełyku. Główną przyczyną jest zmniejszone napięcie
dolnego zwieracza przełyku oraz opóźnione opróżnianie żołądka. Najczęściej
występuje u niemowląt, ale dziś nie będę omawiać tego na maluszkach, skupiam
się na dorosłych.
Wyróżniamy dwa rodzaje refluksu - patologiczny i fizjologiczny.
Patologiczny jest to już tak zwana choroba refluksowa, epizody są częstsze i
może dochodzić do stanów zapalnych błony śluzowej przełyku. Refluks
fizjologiczny jest łagodniejszy, nie daje większych dolegliwości, epizody są
rzadsze.
Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego
- zgaga, rzadziej bóle brzucha i
wymioty
- kwaśne odbijanie, czasem bolesne
połykanie, zrzucanie kwaśnej treści żołądkowej do przełyku
- objawy poza przełykowe takie jak:
piekący ból za mostkiem, zapalenie dziąseł, ból gardła, chrypka, napadowy
kaszel nocny, dychawica oskrzelowa
Przyczyn może być dużo, jednak głównie
podaje się nieprawidłową czynność motoryczna dolnego zwieracza przełyku, który
tworzy przegrodę pomiędzy przełykiem a żołądkiem oraz obniżone ciśnienie w
dolnym zwieraczu przełyku, objawiające się jego niewydolnością. Natomiast na
napięcie mogą między innymi wpływać: leki, ciąża, choroby tkanki łącznej,
otyłość, niektóre rodzaje pożywienia i napojów, np. kawa naturalna, alkohol
oraz palenie tytoniu.
Dzięki leczeniu dietetycznym możemy zmniejszyć dolegliwości,
wyleczyć stan zapalny przełyku, ochronić przed rozwojem powikłań.
Leczenie zachowawcze, czyli modyfikacja stylu życia
®
Nie należy leżeć po posiłkach, unikać
wykonywania skłonów
®
Zrezygnować z palenia tytoniu (osłabia
napięcie dolnego zwieracza przełyku)
®
Unikać stresów (wiadomo, że to nie takie
łatwe, ale można się postarać unikać stresujących sytuacji, nie wdawać w
konflikty itp.)
®
Normalizować masę ciała => otyłość pogarsza
przebieg choroby
®
Unikać potraw i napojów nasilających objawy
choroby refluksowej - Obfite ilości
pożywienia, pokarmy pobudzające wydzielanie żołądkowe, uwalniające gazy w
żołądku, zawierające niestrawne cukry – zwiększające napięcie w jamie brzusznej,
drażniące uszkodzoną błonę śluzową przełyku
Typowe zalecenia żywieniowe
- Dieta powinna był łatwostrawna z
ograniczeniem substancji , które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego!
- Należy ograniczyć
·
ilość mocnych rosołów, bulionów,
esencjonalnych wywarów warzywnych, grzybowych, galaret
·
wody gazowane (uwalnia gazy w żołądku), kwaśne
napoje, nierozcieńczone soki z owoców i warzyw
·
produkty marynowane, wędzone
·
potrawy pikantne, słone, smażone, pieczone,
ostre przyprawy
- Należy wykluczyć
·
Owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, sok pomidorowy
·
Kawa naturalna, alkohol, napoje alkoholowe
·
Czekolada, wyroby czekoladowe
·
Napoje gazowane
·
Cukierki zawierające alkohol, miętę
- Ilość białka w diecie należałoby
trochę zwiększyć. Powinno być to białko pełnowartościowe, pochodzące z z
mleka, twarogu, jaj, drobiu, ryb, mięsa (wiąże nadmiar kwasu solnego).
- Mleko! - Nie przekraczać 0,7-1l dobę mleka –
ponieważ mleko początkowo osłania błonę śluzową żołądka, łagodzi ból, a po
wchłonięciu zawarty w mleku wapń wpływa na zwiększenie wydzielania gastryny,
która działa pobudzająco na czynność wydzielniczą żołądka.
- Tłuszcze! Wykazują zdolność
hamowania wydzielania kwasu solnego, zmniejszają równocześnie motorykę
żołądka. W diecie należy uwzględnić tłuszcze łatwostrawne, obok masła,
śmietanki, ważne są tłuszcze roślinne zmniejszające stężenie cholesterolu.
Pomimo ich korzystnego działania powinny być spożywane umiarkowanie,
ponieważ mogą wpływać na zwiększenie stężenia cholesterolu.
- Cukry! Do produktów hamujących
wydzielanie żołądkowe należą też słabe roztwory cukru.
Ograniczeniu podlega też błonnik – należy wykluczyć pieczywo razowe,
grube kasze oraz surowe warzywa i owoce, które często dają objawy takie
jak gniecenie, wzdęcia.
- Potrawy nie powinny być zbyt gorące ani
zbyt zimne – chroni to przed przekrwieniem błony śluzowej żołądka
- Posiłki powinny być małe, ale spożywane 5-6
razy dziennie, aby nie rozciągały zbytnio żołądka, nie osłabiając napięcia
dolnego zwieracza przełyku
Jak sobie pomóc?
·
Szklanka mleka lub wody zmniejsza objawy
·
Korzystnie jest łączyć herbatę, kawę,
soki owocowe i warzywne z mlekiem oraz pić wody lecznicze z dużą zawartością
soli wapnia o pH alkalicznym
·
Przy utrudnionym połykaniu zaleca się
dietę płynną wzmocnioną lub papkowatą
·
Ostatni posiłek należy spożyć 3-4h przed
snem
W skrócie opisałam co to jest choroba refluksowa i jak sobie z nią radzić. Jeśli macie pytanie dotyczących konkretnych produktów, zapraszam do komentowania, pisania i pytania :)
Przestaję się dziwić, że leki mi pomagają tylko doraźnie, a i to ostatnio coraz słabiej. Powinnam wykluczyć z diety wszystko, co lubię. Właściwie z Twojego posta wynika, że nie powinnam jeść prawie nic ;). A co w takim razie mogę (dobrze, że chociaz mleko jest dozwolone ;))?
OdpowiedzUsuńMoźliwy jest refluks i zespół jelita wrażliwego razem? Mam część objawów wskazujących na refluks i część na zespół jelita wrażliwego, ale zastanawiałam się też nad drożdzycą. Brałam leki na ten zespół ale pomagały tylko przez pewien czas.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie
http://www.ibuprom.pl/ibuprom_max.html